luni, 21 martie 2016

Eveniment! Primul numar al revistei de astronomie SPACE

    Salut aparitia primului numar - la data de 21 martie 2016 - al revistei de astronomie "SPACE", avand o aparitie lunara! Aceasta este patronata de "Societatea Exloratorilor Moderni" (a se vedea si site-ul www.exploratorimoderni.ro).

   Avand o calitate grafica deosebita (cu nimic mai prejos decat alte reviste de profil din Romania (precum sunt revistele "Stiinta & Tehnica, tot cu aparitie lunara, dar de 120 de pagini, sau "Science World", o revista bilunara, in 100 de pagini, a celor de la BBC), revista "Space", cu cele 100 de pagini ale sale, porneste la drum (cam ingust, ce-i drept, tratandu-se o nisa pretentioasa), explorand noile descoperiri din stiinta, in general, si din astronomie, in special, precum "detecatrea undelor gravitationale" (vorbindu-se deja de "astronomia undelor gravitationale"), dar mai ales luand pulsul pasionatilor universului (infinit?) de pe la noi. Speram sa fie cat mai multi!

   Echipa redactionale este alcatuita de o mana de oameni inimosi si destoinici (norocosi, i-as numi eu). Este vorba de Vasile Decu (editor), Razvan Bucur (Art/DTP) si colaboratorii: Adrian Sonka si Constantin Vlad.

   Sa le dorim mult succes!

P.S.: Intotdeauna am savurat universul ca un mic folosof in devenire ce sunt. Am scris poezii si am schitat filosofii indraznete inspirandu-ma de la stele. M-am simtit cu adevarat liber abia atunci cand evadam spre infinitul universului, spre misterele sale (mult mai fascinante chiar si decat vechile civilizatii de pe Terra). Era un exercitiu al contemplarii, unul aproape mistic, religios chiar, ce ma facea sa ma simt mai aproape de Dumnezeu (asa adolescent razvratit cum eram), desi universul nu poate spune ceva concret despre Dumnezeu, Imparatia Lui nefiind deloc straina de universul nostru interior. Primim atat de multe din afara, dar pulseaza in acelasi timp atatea lucruri fascinante in noi. Sufletul nostru, chiar!, de unde vine? Curiozitatea, uimirea, fascinatia, de exemplu, vin din mintile noastre avide de nou, de cunoastere. Sau vin de undeva de mai departe dintr-o lume ce n-am explorat-o inca sau, dimpotriva, dintr-o lume din care provenim si-n care ne-am simti ca acasa (vorba lui Platon).
   Astronomii cauta cumva paradisul?... pierdut?

   Motto-ul revistei m-a facut sa fac acest mic excurs... Iata-l:

                  "Imaginatia este fereastra noastra spre viitor" - J.P.L.